Mit lehet mondani, amikor imádkozok?

posted in: Uncategorized | 0

Imádkozni tanulok 2.

Ha már elkezdtél imádkozni, akkor elég hamar felmerül a kérdés, hogy de mit lehet egy imádságban mondani és mit nem?

Mit lehet mondani és mit nem?
Talán elsőre nem ez jutott az eszedbe, de nézzük meg a hitelesnek számító forrásunkat ez ügyben, a Bibliát! Divatos kifejezéssel élve azt látjuk, hogy mindent is el lehet imádságban mondani. Igen, lehet dühösnek lenni, akár még az ellenség rossz végét kérni. Bár azért ne lepődjünk meg, ha Isten nem lesz a személyes bosszúállónk és szeretettel fordul a nem annyira szívünk csücske ember felé is. Éppen az a nagyszerű az imádkozásban, hogy Istennek nem kell kicsinosítanunk magunkat, csak a szépet előadni akkor, amikor Hozzá fordulunk. Ha a Zsoltárok könyvének a lapjait forgatjuk, azt láthatjuk, hogy akár az istentisztelet részeként is ki lehet panaszkodni magunkat. Kibeszélni magunkat, Istennek átadni azt, ami bánt és megnyugvást találni. Akár ezekben a vírusos időkben is…

A imádságot érdemes úgy megközelíteni, mintha egy hozzád nagyon közel álló személlyel akarnál beszélgetni.

Mi a helyzet a kívánságokkal?
Van, aki túlzásba viszi ezt és van, aki nem hiszi el, hogy Isten figyelme kiterjedne a mi személyes dolgainkra is. Hiba azt hinni, hogy Isten lenne a mesebeli aranyhal, aki csak arra vár, hogy teljesítse a kívánságainkat. Viszont Ő mégis az a mennyei Apa, aki nem tagadja meg a jót a gyermekeitől. (Mt 7,7-9) Mármint azt a jót, amire tényleg szükségünk van, ami valójában jó nekünk. S hát a lottónyeremény nem biztos, hogy az lenne, még ha mi azt is gondoljuk.

Éppen ezért fontos, hogy próbálj meg néha csak úgy rácsodálkozni arra, hogy milyen csodálatos is az Isten. Hogy milyen nagyszerű dolgokat teremtett. Ezt hívják dicsőítésnek, magasztalásnak. Mert ez megmutatja azt, hogy a kapcsolatotok nemcsak az adok-kapokról szól. Ahogy a barátaidat is el szoktad ismerni és dicséred őket akkor is, amikor éppen nem tettek nagy szívességet neked.

Kihez imádkozunk tulajdonképpen?

Mennyei Apa? Hát nem a Mindenható Isten? Vagy Jézus Krisztus? Szentlélek Isten? Ítélő Bíró? Kihez imádkozol? Istennek számtalan neve van. De nem is a név itt a legfontosabb, hanem az, hogy mit gondolsz, ki hallgatja meg a szavaidat. Hiszen másként beszélünk azzal, aki megítél minket és ahhoz, aki feltétlenül szeret. Vagy éppen ahhoz az Istenhez, aki emberré lett és értünk szenvedett.

Az imádságunkat befolyásolja az, hogy mit gondolunk arról az Istenről, akihez szólunk; hogy milyen az istenképünk. Ennek függvényében határozzuk meg, hogy mit mondhatunk el neki, vagy éppen, hogy (szerintünk) mire kíváncsi. Éppen ezért fontos az, hogy igyekezzünk Istent minél több oldaláról megismerni. Hogy mi sem csak egyfajta Istenhez, azaz Istennek az általunk eddig ismert oldalához imádkozzunk, csak vele tartsuk a kapcsolatot. Ebben a megismerésben is segít a Biblia lapjainak a forgatása.

Elmondhatom a kételyeimet is?
Talán meglepő, de fontos az is, hogy a kételyeimet és kétségeimet is megoszthatom Istennel. Beleesünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk: csak tökéletes, szilárd hittel lehet Istennel szólni. Ezért ha még nem vagy éppen most nem biztos a hitünk, úgy gondoljuk, hogy jobb, ha egyáltalán nem kezdeményezünk beszélgetést Istennel. Pedig azzal, hogy nem tartjuk a kapcsolatot, csak még távolabb kerülünk Tőle. Éppen ezért, fontos, hogy ilyenkor is álljunk szóba Istennel!

Mindegy, hogy mit mondok az imádságaimban?

Nem. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen az imádságod, nem árt, ha nem mindig ugyanúgy imádkozol. Nem gond, ha néha a panaszkodás, vagy a kérések kerülnek túlsúlyba. Vannak olyan időszakok, amikor egy-egy helyzet vagy érzés leuralja a gondolatainkat. De érdemes törekedni arra, hogy jelen legyen a beszélgetéseinkben Isten dicsérete, a köszönet, a kérés és az is, hogy bevalljuk a bukásainkat.

És legfőképp, hogy az imádságunk nemcsak addig tart, amíg elhadarjuk azt, ami bennünk van, hanem időt szánunk arra is, hogy Isten is meg tudjon szólítani minket, hogy kétoldalú legyen a beszélgetés.

Bátorítunk, hogy imádkozz! És tudatosan imádkozz sokféleképpen.
De erről még esik szó a folytatásban


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük