A húsvéti úrvacsora

posted in: Uncategorized | 0

Az idei húsvét sok minden eltér az eddigiektől. Azonban nem kell mindenről lemondanunk.

Krisztus feltámadását és a benne nyert új élet lehetőségét közösségben azzal is ünnepeljük, hogy úrvacsorázunk. Az úrvacsorában közösségbe kerülünk Istennel és mindazokkal, akikkel együtt úrvacsorázunk. Számunkra nem a kenyér és a bor maga, hanem azok jelentése és jelentősége a fontos. Hiszen mi lelki módon vesszük Krisztus vérét és testét.

Ez idén húsvétkor is lehetséges lesz. Ezúttal a saját otthonunkban, családi körben, de akár egyénileg is meg tudjuk ünnepelni, hogy közösségben élünk a feltámadott Krisztussal, a húsvéti ünnepi online istentisztelethez kapcsolódva.

Hogyan?
Először is: ezúttal a mi felelősségünk, hogy előkészüljünk.
Nekünk kell előkészíteni a kenyeret, amiből a jelen helyzetben jobb előre annyi kis darabot vágni, ahányan élni akarunk az úrvacsorával és azt egy kis tányérra kikészíteni. Ugyanígy egy jó ízű, méltó borról is gondoskodjunk és töltsük ki előre annyi pohárba, ahány szükséges. Ezt akkor is megtehetjük, ha csak egyedül vagyunk otthon.

Illő az is, hogy a kenyér és a bor ne csak az asztal sarkán legyen, hanem méltó módon egy tálcára vagy terítőre rakva.

De ennél is lényegesebb, hogy lelkileg is készüljünk az úrvacsorára! Gondoljuk végig az Istennel való kapcsolatunkat, imádkozzunk, éljük meg a csendet vagy akár beszélgessünk egymás között!

Hogyan lehetséges ez?

Hitvallásink és a református tanítás szerint nem lényeges, hogy fizikailag kitől kapjuk az úrvacsorai jegyeket, mert lényegében az  emberi közvetítésen keresztül Krisztustól vesszük.

Nem szükséges hozzá megszentelt, különleges kenyér vagy bor, így a sajátunkból is használhatunk nyugodtan.

A hivatalos egyházi véleményt és javaslatot itt olvashatjuk, Kodácsy Tamás lelkész kollégánk tisztázó magyarázatát pedig itt.

Mikor tudunk ezzel élni?

Vasárnap 10.30-tól (a szokásosnál fél órával később) kezdődik az Úrréti Gyülekezet online istentisztelete a Gyülekezet Facebook oldalán. Ennek a részeként lesz úrvacsorai liturgia, amibe otthon be lehet kapcsolódni “házi úrvacsorával”, azaz mindenki az előkészített kenyérrel és borral otthon úrvacsorázik. Így a gyülekezeti tagokkal „együtt” élhetünk ezzel a közösséggel, a már leírt módon, ebben az időben.

Van egy másik lehetőség is. Vasárnap 9 órától a Duna televízió közvetíteni fogja a Budahegyvidéki Református Gyülekezetből Bogárdi Szabó István püspök szolgálatával az istentiszteletet úrvacsorával, amit az interneten is követhetünk. Itt is bekapcsolódhatunk otthonról, a liturgiából követve mi is tudjuk venni az úrvacsora jegyeit, egyszerre a Kárpát-medence reformátusaival együtt.

Természetesen nem kötelező élni egyik lehetőséggel sem. Megértjük és elfogadjuk azt is, aki majd akkor szeretne úrvacsorázni, amikor már fizikailag is együtt tudunk lenni.

Áldott húsvétot kívánunk mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük