Keresztyénként járvány idején

posted in: Uncategorized | 0

Lassan kezdünk belerázódni az új helyzetbe, Kicsit már kezdünk zsörtölődni is. Talán még csak magunkban. Igen, senki sem kérte, nem vágyott erre az időszakra. Már a bőrünkön érezzük, hogy az életünk gyökeresen megváltozott azzal, hogy beszorultunk a négy fal közé, hogy fel kell adni néhány dolgot vagy sokat az addigi szokásainkból. Jó tudni, hogy nem jár automatikusan beszűküléssel ez az időszak.

Azzal, hogy nem mehetünk ki és más emberek közé, figyelhetünk más dolgokra! Pár példa az új életrendünk kialakításához, a teljesség igénye nélkül.

Először az egyéni dolgok:

Sok időd felszabadult azzal, hogy nem mehetsz ki. Talán tudsz otthonról dolgozni, de lehet, hogy nem. Viszont vannak dolgok, amiket a négy fal között is megtehetsz. Ezekre továbbra is szabad vagy.

  1. Eddig a nagy rohanásban és mindennapokban kevés időd jutott a belső, lelki dolgokra. Mondjuk ki: olykor Istenre is. Könnyen lehet, hogy nemigen volt időd és energiád, hogy a húsvétra készülj, böjtölj. A felszabaduló idődet és figyelmedet fordíthatod Istenre is. Keressük az időt és a csendet! Ne meneküljünk állandó zajba!
  2. A nagy bizonytalanságban sok a kérdés és a félelem. Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, mennyi ideig fog tartani. Keresztyénként is aggódunk, ez természetes. Éljünk a lehetőséggel, hogy imádkozhatunk, hogy a félelmeinkkel, aggodalmainkkal nem egyedül kell megküzdenünk! Ideje élni azzal a lehetőséggel, hogy az érzéseinket, azokat is, amikkel másokat nem akarunk nyugtalanítani, elmondhatjuk a Gondviselő Atyának!
  3. Leporolhatod a Bibliádat! Vagy ha nincs mit leporolni, akkor feltölthetsz a telefonodra vagy más okos eszközödre egy bibliaolvasó programot! Még terveket is ajánlanak, hogy hogyan fogj hozzá! A rémhírek és álhírek közepette jobb Isten jó hírére figyelni! Hm, csak halkan jegyzem meg, hogy ezt megnyugtatóbb olvasni, mint a hírfolyamodat..
  4. Olvass könyvet vagy más értelmes tartalmat! A négy fal között akad egy kényelmes zug, ahol végre előveheted azt a könyvet, amire eddig nem jutott az idő. Ez lehet keresztyén vagy más könyv is. A lényeg, hogy olyan legyen, ami kikapcsol, feltölt vagy éppen jó irányba tereli a gondolataidat. Ha nincs tele a polcod, akkor az interneten is találsz érdekes cikkeket, gondolatokat! Kapcsolódj ki és töltődj fel! Kell az erő a következő hetekhez.
  5. Ha nem szeretsz olvasni, akkor keress valami hallgatni- vagy néznivalót! Hallgass meg egy igehirdetést, előadást, bizonyságtételt! Hallgass (keresztyén) zenét! Nézz meg egy tartalmas filmet.

Közösségi dolgok:

Bár nem ajánlatos a szükségesnél többet kijárni, azért bőven marad eszközünk, hogy keressük egymást, tartsuk egymással a kapcsolatot! Nagy ereje van a személyes találkozásoknak, de éljük meg a közösséget most azokkal a lehetőségekkel, amiket a technika biztosít nekünk. Ha nem is látjuk a másikat személyesen, attól még egy közösség részesei vagyunk most is. Figyeljünk egymásra! 

  1. Tölts időt azokkal, akikkel egy lakásban/házban élsz, akik a közeledben vannak! Végre lesz időd a családodra, párodra, a lakótársaidra! Máskor mindenki siet és teszi a dolgát, most élvezzétek ki a közös időt! Figyeljetek egymásra! Még segít is, hogy nemcsak a saját problémáddal vagy elfoglalva..
  2. Tudjuk, hogy az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők vannak nagyobb veszélyben. Ha van a közeledben ilyen ember, akkor segíthetsz neki a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében! Ezt meg tudod oldani a személyes találkozás veszélye nélkül. De gondolhatsz azokra is, akiknek egyszerűen szűkek az anyagi lehetőségei és nem tud előre tervezni emiatt. Adományozhatsz is! Gondolj a másikra! Hordozzuk egymás nehézségeit, bajait!
  3. Szinte mindenki a neten csüng most és lesi a híreket. Töltsük meg biztató tartalommal a közösségi csatornákat és így bátorítsuk egymást! Ne csak a rémhíreket lássák az emberek! Tulajdonképpen ezzel mutathatjuk meg másoknak, hogy mi hol keressük az erőt. Azért jó nem túlzásokba esni, de igyekezzünk bátorítani és nem a rém- és álhíreket terjeszteni. A megosztások előtt gondoljuk át, hogy segítünk-e az ismerőseinknek ezzel vagy inkább csak megrémítjük őket.
  4. Hívj fel valakit a gyülekezetből/ismerőseid közül vagy írj neki! Hallgasd meg, beszélgessetek akármiről! Érezzétek, hogy a távolból is, de támogatjátok egymást! Különösen gondolj azokra, akikről tudod, hogy egyedül vannak! Ne hagyjuk magukra egymást. Hogy mennyire erős a közösségünk, a valódi kapcsolatok erejét most mutathatjuk meg igazán.
  5. Imádkozz másokért! Szabad vagy arra, hogy másokért könyörögj. Talán pont azokért, akik már nem tudnak imádkozni, vagy soha meg nem fordult a fejükben, hogy Isten segítségét kérjék. Bekapcsolódhatsz imaláncokba, összefoghatsz egy hozzád közelállóval, hogy együtt imádkozzatok! Imádkozzunk azokért, akik a járvány ellen felveszik a harcot, akik értünk teszünk ki veszélynek magukat!

Isten a járvány idején is számtalan lehetőséget kínál – éljünk vele, legyen szemünk ezekre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük