A Széder estéről

posted in: Uncategorized | 0

Kezdjük az elején! Miről szól ez az ünnep?

A Széder estén, a kovásztalan kenyerek ünnepének első napján emlékeztek arra a zsidók, hogy Isten hogyan szabadította meg őket az egyiptomi rabszolgaságból (2Mózes 12,1-20). Egy családi ünnep ez, amin az apa, aki a család lelki életének vezetője is, a gyerekek kérdésére elmeséli a szimbolikus ételek és szokások jelentését (2Mózes 12,26). Együtt idézik fel Isten nagy tetteit és ünnepelnek.

Felmerülhet talán sok mindenkiben a kérdés, hogy miért kellene egy keresztyének ezt a zsidó hagyományt felidéznie? 

Sokféle választ lehet erre adni.

Először itt van a tény, hogy Jézus élete utolsó estéjén ezt az ünnepi vacsorát töltötte együtt a tanítványaival (Máté 26,17-19). A népe szabadulását ünnepelte és aztán éjszaka a Gecsemáné kertből elindult a kereszt felé, hogy befejezze a küldetését és szabadulást hozzon nemcsak a zsidóknak, de a világ minden emberének.

Aztán egy másik válasz az lehet, hogy ez a vacsora segíthet a jelképeivel és szertartásaival még jobban megélni, megérezni és megérteni, hogy mit jelent az Isten szabadítása. Felidézhetjük általa azt, hogy mit jelent szolgának lenni és mit, hogy Isten abból meg tud és akar szabadítani minket. S tulajdonképpen ezzel máris a keresztyén húsvét üzeneténél tartunk. Hiszen akkor éppen azt ünnepeljük, hogy Isten véghez vitte a tervét és megadta a szabadulás útját nekünk is. Sőt, a széder vacsora összekapcsolódik a mi úrvacsoránkkal is, a lánc fontos része.

Egy gyakorlati érv még az lehet, hogy a Széder egy családi ünnep, ami megadja számunkra a lehetőséget, hogy a szülők a  gyerekeikkel, a családjuktól távol lévők a barátaikkal, ismerőseikkel együtt, mint egy házi gyülekezet beszéljenek és ünnepeljék a szabadító Istent. Hasonló mintából/modellből pedig igen kevés áll a rendelkezésünkre. Jó ráhangolódás ez a Nagypéntek mélységéhez megérkezni, már kicsit megízlelve a Húsvét örömét.

Mit kell tenned?

1. Legyen társaságod! A Széder családi/közösségi ünnep.

Ha családoddal élsz, meg is van a társaságod. De ha távol vagy a családodtól vagy nem tudsz velük ünnepelni, akkor sem kell lemondanod az ünneplésről. Keress olyan ismerősöket, barátokat, akikkel egy videókonferenciahívás segítségével együtt töltheted ezt az estét! 

2. Készítsd elő a hozzávalókat!

Az este leglényegesebb kelléke a szédertál, amin az ünnepi vacsora jelképes ételeit sorakoztatjuk fel. Elsőként a pászkát, más néven kovásztalan kenyeret, ami a sietséget jelképezi, hiszen nem volt ideje a zsidóknak, hogy megkeljen a kenyerük. Aztán ott van a kemény tojás, ami a templomi áldozatra emlékeztet; a sült csirkenyak (csontos hús) pedig az áldozati bárányt jelképezi. A kétféle keserű fű és a sós víz, ami a szolgaság keserűségére és a könnyekre emlékeztetnek minket. És ebben a nagy szomorúságban akad azért egy csöppnyi édesség, az építkezéshez használt habarcsot felidéző dióval és mézzel összekevert reszelt alma, egy kis fahéjjal fűszerezve. De persze az ünnepi vacsorához tartozó bor sem maradhat el. 🙂

Egy apró, de elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, hogy az asztalon álljon egy (díszes) pohár, ami Illés prófétára várakozik, akire a zsidóság, mint a Messiás útkészítőjére vár. Nekünk, keresztyéneknek pedig emlékeztető arra, hogy adventben élünk, azaz a feltámadt Krisztus visszajövetelére készülünk.

3. Kapcsolódj be az online közös kezdésbe!

Egy közös áhítattal, felvezető gondolatokkal szeretnénk segíteni benneteket, hogy ennek folytatásaként egy tartalmas, de a nevetést, vidám pillanatokat nem nélkülöző estét tölthess otthon. Az este menetének pontos szövegét egy letölthető dokumentumként az eseménynél fogod megtalálni hamarosan. Ha valami nem világos a számodra azután sem, keress minket bátran az Úrréti Gyülekezet Facebook-odalán vagy éppen az eseménynél!

Szeretettek várunk! Ünnepelj velünk! Készüljünk együtt húsvétra!

A képek forrása: zsido.com, rac.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük