Hogyan menjek online istentiszteletre?

posted in: Uncategorized | 1

Milyen az, amikor az otthonod lesz a templomod?

Ez tulajdonképpen a kiindulópont. Most is „elmész a templomba”, hogy ott különleges módon megéld az Istennel való találkozás lehetőségét. Csupán annyi a különbség, hogy fizikailag most nem kell/tudsz kimozdulni és együtt lenni a többiekkel; lelkileg viszont ugyanazokat teszed meg és éled meg, ahogyan eddig.

1. lépés: A körülmények kialakítása

A protestáns felfogás szerint istentisztelet nemcsak a templomban lehet, de nyilván más a káosz közepén Istenre figyelni, mint rendezett körülmények között.

Nem szükséges a szobádat vagy az egész lakást kitakarítani, de mégis fontos, hogy alkalmas és méltó körülmények között hallgassuk azt, amit Isten nekünk üzen.

Sőt, akár ezt a sarkot használhatod máskor is arra, hogy a személyes csendességedet megtartsd! Akkor meglesz a saját szent helyed, az otthonodban. Egy hely, amihez hozzákapcsolódik az Istennel való találkozás lehetősége.

2. A zavaró tényezők kiiktatása

Mivel otthon vagyunk, sok olyan dolog van körülöttünk, ami elterelheti a figyelmünket. Például: némítsd le vagy akár kapcsold ki a telefonodat! Lépj ki vagy némítsd el a mindenféle üzenetküldő platformokat! Ne legyen semmi háttérzaj (zene, sorozat, főzés stb.)

Ha gyermekekkel szeretnél részt venni az istentiszteleten, akkor gondold át előre, hogy őket mivel tudod elfoglalni addig, amíg te részt veszel az istentiszteleten. Keress nekik valami csendes elfoglaltságot, vagy a nagyobb gyerekeket akár meg is kérheted, hogy együtt hallgassátok végig és utána beszélgessetek róla, hogy ők is megértsék az üzenetet! Ez a beszélgetés neked és neki egyaránt segítség lehet, hogy jól értsétek az igehirdetés üzenetét.

Ha nem egyedül laksz, és nem hallgatja mindenki veled az istentiszteletet, akkor kérd meg őket, hogy tartsák tiszteletben ezt az időt! De azért óvatosan meg is kérdezheted ő(ket), hogy nem tartanának-e veled ezúttal a “templomba”.

3. lépés: A ráhangolódás
Biztos megtapasztaltad már, hogy nem jó, ha csak úgy beesel az istentiszteletre. Nem tudsz kezdettől fogva a lényegre összpontosítani, lélekben is jelen lenni. Ezért fontos, hogy lelkileg is ráhangolódj arra, hogy Istennel töltesz most el időt.

Gondold végig, hogy neked mi segít ebben! Zenehallgatás vagy akár, hogy te is énekelsz? Imádság? Bibliaolvasás vagy egyszerűen csak előtte 2 perccel beállítani minden technikát és csak csendben ülni, hogy testben és lélekben is lelassulj?

A módszer lényegtelen, csak érkezz meg lélekben is ahhoz, hogy Istennel találkozz!

Egyesek ajánlják, hogy ne pizsamában, hanem olyan ruhában legyél, amiben máskor is elmennél istentiszteletre. Ebben legyen meg a szabadságotok! Ha úgy érzitek, hogy közelebb visz benneteket az, ha nem otthoni ruhában vagytok és a frizurátok is rendben van, akkor tegyetek így! Ha ez nem jelent semmit, akkor pedig gyertek úgy, ahogy vagytok. Kizárt dolognak tartom, hogy Mózesnek makulátlan lett volna a külseje, amikor baktatott fel a Sinai hegyre, hogy Istennel találkozzon

4. lépés: Kövesd végig az istentisztelet minden mozzanatát!

Készen vagy? Akkor legyél ott az elejétől a végéig jelen! Ne csinálj közben semmit. Az istentisztelet ne egy háttérzaj legyen, amíg csinálsz valami mást. Igyekezz rászánni azt az időt!

Készítsd ki a Bibliádat vagy indítsd el a telefonodon az applikációt, hogy figyelemmel tudd követni az adott szakaszt! Imádkozz együtt a lelkésszel; gondolatban vagy hangosan énekelj! Ha az segít, hogy ne terelődjenek el minduntalan a gondolataid, akkor jegyzetelj, vagy szorítsd rá magad, hogy 2-3 mondatot/gondolatot megjegyezz az istentiszteletből! Főleg olyasmit, amit aztán meg is élhetsz az elhangzottakból…

Éld meg az Isten jelenlétét és ünnepeld, hogy közösségben lehetsz vele és másokkal!

5. lépés: És utána?

Ha véget ért az istentisztelet és te visszatérsz a saját mindennapjaidba, tegyél úgy, mint máskor! Rögtön utána vagy kicsit később beszélgess másokkal az igehirdetésről vagy csak arról, hogy hogy vannak és mi újság velük. Ahogy erre a gyülekezetben is van lehetőséged egy-egy alkalom után. Sőt, még az igehirdetőnek is visszajelezhetsz, hogy neked mit jelentett a szolgálata.

De a legfontosabb: éld meg azt, amit hallottál. Erősítse, támogassa az az Istennel való kapcsolatodat! Imádkozz azért, amiben Isten megszólított! Imádkozz a közösségért, akikkel most csak a virtuális térben lehettél együtt!

Ui: Ha az istentisztelet kezdetén kitör a családi perpatvar vagy valami más olyan, ami miatt nem tudsz részt venni, ne gyötörd magadat! Később is meghallgathatod, részt vehetsz rajta. De fontos, hogy ez ne kifogás legyen arra, hogy nem fér bele az idődbe, hogy Istennel találkozz! Ha lehet, még aznap, akár délután vagy este igyekezz időt és módot találni arra, hogy szóljon hozzád Isten.

És pár szó a technikai dolgokról:

Amikor sóvárgunk a lelki táplálékért, akkor különösen nehéz a technikai gubancokat elhordozni és nem bosszankodni rajtuk. Igyekezz türelmes lenni, hiszen mindenki azon dolgozik, hogy egy minél méltóbb és tartalmasabb istentiszteletnek lehessünk a részesei!

Gondolj arra, hogy ez szinte mindenkinek egy új műfaj, amibe bele kell tanulni.
Szeretettel, de jelezz vissza! Együtt dolgozzunk ezen.

Imádkozhatsz azért is, hogy a technikai dolgok eszköz és ne akadály lehessenek és főként azokért, akik vasárnaponként szolgálnak.

  1. Héder Éva

    Köszönöm szépen ezeket a figyelmeztetéseket. Én az istentiszteleten mindig jegyzetelek, de a múlt héten az online istentiszteleten nem tettem, pedig valóban jobban oda tudok figyelni, ha jegyzetelek. Kevésbé csapong el a figyelmem jegyzetelés közben, jobban megmarad bennem, amit le is írtam. Minden mást is, amit felsoroltak, helyesnek és követendőnek tartok.
    Áldás, békesség!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük